duminică, 16 iunie 2013

Prajitura cu visine

O prajitura simpla, care se face repede si dispare la fel de repede...:)

Aveti nevoie de:
6 oua
1 cana si jumatate zahar
1 cana si jumatate faina
6 linguri apa calduta
6 linguri ulei
zahar vanilat
esenta de vanilie
coaja de lamaie rasa
putina sare
500 gr visine (plus 2 linguri zahar pudra si 2 linguri faina)

Albusurile se bat spuma cu putina sare.
Dupa ce albusurile s-au intarit, punem zaharul putin cate putin.
In compozitia rezultata adaugam galbenusurile, apa calduta, uleiul, aromele si faina cernuta amestecand de jos in sus.
Compozitia rezultata se pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Visinele se spala bine, li se rup coditele si se scot samburii.
Se lasa putin intr-o strecuratoare sa se scurga sucul.
Se pun intr-un castron si se amesteca cu cele 2 linguri de faina si 2 de zahar pudra.
Punem visinele in compozitia din tava...
....si dam tava la cuptor la 180 grade pentru 30-40 minute, sau pana trece testul cu scobitoarea.
Se lasa sa se raceasca, se portioneaza si se pudreaza cu zahar pudra.
Daca v-am facut pofta, spor la treaba!


joi, 13 iunie 2013

Ciorba de miel

Una dintre ciorbele mele preferate este cea de miel, si nu trebuie facuta numai de Paste...
Intotdeauna opresc cateva coste din mielul de Paste pentru ciorbita pe care o savuram mai bine in timpul anului....
Daca nu mai aveti carne de miel, se gaseste de cumparat la supermarket.

Ingredientele necesare sunt:
Carne de miel cca 1,5 kg (coaste sau gat)
1 ceapa
2 morcovi
1 radacina de patrunjel
1 telina mica
3 linguri orez
2 galbenusuri
200 ml smantana
bors 
sare
tarhon sau leustean 

In primul rand se pregateste carnea. 
Coastele se spala foarte bine in mai multe jeturi de apa rece si se taie in bucati potrivit de mari.
Legumele se dau prin razatoarea cu gauri mari si se calesc in 3 linguri de ulei pentru cca 3 minute intr-o oala de 5-6 litri (adica mai maricica), amestecand mereu.
Se adauga carnea, 3 litri de apa si sare.
Se lasa sa fiarba la foc mic avand grija sa luati spuma ce se face deasupra ciorbei cu o spumiera.
Se fierbe 50-60 minute la foc mic (altfel ciorba va iesi tulbure), se adauga apoi orezul si se mesteca bine sa nu se lipeasca de fundul oalei.
Dupa ce ati adaugat si orezul, lasati ciorba sa mai fiarba cca 20 minute.
Se acreste dupa gust cu bors, sau cu alta substanta acra (ex: zeama de lamaie, sare de lamaie).
Borsul sau alta substanta acra se va pune numai dupa ce s-a fiert bine zarzavatul, altfel acesta se va intari.
Se ia ciorba de pe foc si se drege cu galbenusurile amestecate cu smantana.
Verdeata (tarhonul sau leusteanul) se adauga in ciorba numai dupa ce s-a luat dupa foc, sau chiar in farfurie inainte sa puneti ciorba.
Perfecta pentru o masa de pranz duminica in familie!
Sa fiti sanatosi!

Print

Print Friendly and PDF